Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Yaz sıcakları riski artırıyor: O hastalığa dikkat!

Yaz aylarında yetersiz sıvı tüketimi çocuklarda enfeksiyon riskini artırıyor. Asitli içecekler ve havuz hijyeni konusunda da dikkatli olunması gerekiyor.

SAĞLIK GÜNDEMİ 17.06.2026 14:08 Helin Aygün 37 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Yaz sıcakları riski artırıyor: O hastalığa dikkat!
Paylaş:
N

Hava sıcaklıkların artması, çocukları enfeksiyon risklerine açık hale getiriyor. Yeterince su içmeyen çocukların idrar yolu enfeksiyonları ile karşı karşıya kalabileceği belirtildi. 

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mesrur Selçuk Sılay, artan sıcaklıklar, havuz keyfi ve değişen beslenme alışkanlıklarının böbrek sağlığını tehdit ettiğini, özellikle okul çağındaki çocukların günlük sıvı ihtiyacının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

ENFEKSİYON RİSKİNİ ARTIRIYOR

Prof. Dr. Sılay, yaz aylarında çocukların daha fazla terlemesiyle birlikte sıvı ihtiyacının ciddi oranda yükseldiğine dikkat çekti. Okul çağındaki çocuklar için günlük sıvı alımının 1,5 ila 2 litre, hatta mümkünse daha üzerinde tutulması gerektiğini ifade eden Sılay, yetersiz su içiminin idrar yolu enfeksiyonlarını tetikleyen en önemli faktörlerden biri olduğunu söyledi. 

ASİTLİ İÇECEKLER MESANEDE TEHLİKEYE YOL AÇIYOR

Serinlemek amacıyla tüketilen kolalı gazozlar ve buzlu çaylar gibi içeceklerin mesanede istemsiz kasılmalara neden olabileceğini aktaran Sılay, bu durumun ilerleyen süreçte işeme bozukluklarına ve enfeksiyonlara zemin hazırladığını kaydetti.

Sılay, çocukların su, ayran, limonata ve taze sıkılmış meyve suları gibi doğal ve sağlıklı içeceklere yönlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. 

KALABALIK HAVUZLAR TEHLİKE SAÇIYOR

Prof. Dr. Sılay, tatil döneminde fast food ve yüksek tuzlu gıda tüketiminin arttığına dikkat çekerek, bu besinlerin böbrekler üzerinde ek yük oluşturduğunu belirtti. Özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu hatırlatan Sılay, havuz veya deniz sonrasında çocukların uzun süre ıslak kalmaması gerektiğini ve kalabalık havuzlardan uzak durulmasını önerdi. 

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Tip 1 diyabet spor yapmaya engel değil
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Tip 1 diyabet spor yapmaya engel değil
WhatsApp
İhbar Hattı