Takviye edici gıdaların üretim ve denetim süreçlerinde köklü değişiklikler içeren yeni bir düzenleme hazırlanıyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa teklifi taslağına göre, takviye ürünlerin hangi bakanlığın yetkisinde olacağına karar verecek yeni bir komisyon kurulacak.
YETKİ KARMAŞASINA KOMİSYON ÇÖZÜMÜ
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre taslak kapsamında kurulacak “Takviye Edici Gıda Değerlendirme ve Belirleme Komisyonu”, ürünlerin özelliklerine göre denetim yetkisinin Sağlık Bakanlığı mı yoksa Tarım ve Orman Bakanlığı mı olacağını belirleyecek.
Komisyon, ürünlerin içeriğindeki etken maddeleri ve halk sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirerek sınıflandırma yapacak.
İLAÇ BENZERİ ÜRÜNLERE SIKI DENETİM
Düzenlemeyle özellikle farmasötik forma yakın, yani ilaç benzeri takviye ürünlerin daha sıkı kontrol altına alınması hedefleniyor. Bu kapsamda üretimden satışa kadar tüm aşamalarda denetim mekanizmasının güçlendirilmesi planlanıyor.
YAPTIRIM YETKİSİ GENİŞLİYOR
Taslağa göre, Sağlık Bakanlığının yetki alanına giren ürünlerde denetim ve yaptırım yetkisi artırılacak. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile yerel idareler, bu ürünlere yönelik para cezası ve diğer idari yaptırımları uygulayabilecek.
MEVCUT ÜRÜNLERE 6 AYLIK SÜRE
Düzenlemenin en kritik başlıklarından biri ise geçiş süreci oldu. Halen piyasada bulunan tüm takviye edici gıdalar için yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde yeni komisyona başvuru zorunluluğu getirilecek. Bu süre içinde başvuru yapmayan ürünlerin mevcut izinleri iptal edilecek.
ONAY ALAMAYANLAR TOPLATILACAK
Komisyonun Sağlık Bakanlığı yetkisine bıraktığı ürünler için ayrıca bakanlık onayı gerekecek. Onay verilmeyen ürünlerin ruhsatı iptal edilecek, piyasadan çekilecek ve imha edilecek.
Yeni düzenlemenin, vitamin, mineral ve bitkisel destek ürünleri başta olmak üzere takviye gıda pazarında denetim sistemini yeniden şekillendirmesi bekleniyor.