Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Artık yetişkinler arasında da yaygınlaştı

Dünyada dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanılarındaki yükseliş yaşanıyor. Vakaların artmasında, farkındalık ve tanı süreçlerinin gelişmesi etkili oldu.

GÜNCEL ARAŞTIRMALAR 07.05.2026 10:56 Selin Ecrin Şibil 39 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Artık yetişkinler arasında da yaygınlaştı
Paylaş:
N

Farklı ülkelerde yapılan epidemiyolojik çalışmalara göre, yetişkinlerin yaklaşık yüzde 2–3’ünde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) görülüyor. Çocuklukta başlayan ve geç fark edilen DEHB bozukluğu bazı Avrupa ülkelerinde 3, ABD’de 2 kat arttı.

TANI SAYILARINDA BELİRGİN ARTIŞ

“Arzteblatt International”da yayımlanan yeni verilere göre, Almanya’da 2015–2024 yılları arasında yetişkinlerde yeni DEHB tanıları 10 bin kişi başına 8,6’dan 25,7’ye yükseldi. Bu artış, yaklaşık üç katlık bir yükselişe işaret ediyor.

Benzer bir eğilim ABD dahil birçok ülkede de görülüyor. ABD’de yetişkin DEHB tanılarının son 20 yılda iki kattan fazla arttığı bildiriliyor.

“TANI ARTIYOR HASTALIK DEĞİL”

Freiburg Üniversite Hastanesi’nden psikiyatrist Dr. Swantje Matthies, artışı şu sözlerle değerlendiriyor:
“Yetişkinlerde DEHB son yıllarda daha sık teşhis ediliyor. Muhtemelen geçmişte birçok kişi tanı almadan yaşamını sürdürüyordu.”

Uzmanlara göre bu artış, hastalığın gerçekten daha yaygın hale gelmesinden ziyade farkındalık ve tanı süreçlerinin gelişmesiyle ilgili olabilir.

ÇOCUKLUKTA BAŞLAYAN GEÇ FARK EDİLEN BİR BOZUKLUK

Uzmanlar DEHB’nin çocuklukta başlayan nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu vurguluyor. Genetik faktörlerin yüzde 80’e kadar etkili olabileceği belirtiliyor.

Özellikle kız çocuklarında belirtilerin daha silik olması, tanının yetişkinliğe kadar gecikmesine neden olabiliyor. Bu durum, yetişkinlerde yanlış tanı veya geç tanı oranını artırıyor.

SOSYAL MEDYA ETKİSİ TARTIŞILIYOR

Uzmanlar, sosyal medyanın DEHB farkındalığını artırdığını ancak aynı zamanda yanlış yönlendirmelere de yol açabildiğini belirtiyor.

Dr. Matthies, bilgilendirici içeriklerin faydalı olduğunu ancak abartılı paylaşımların yanlış öz-tanı eğilimini artırabileceğini ifade ediyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
ETİKETLER
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Suriye’nin Rakka kentinde “Şark Çıbanı” alarmı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Suriye’nin Rakka kentinde “Şark Çıbanı” alarmı
WhatsApp
İhbar Hattı