Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Gazze’de 17 binden fazla hasta tedavi için çıkış izni bekliyor

Gazze Sağlık Bakanlığı, yurt dışında tedavi edilmesi gereken 17 bin 757 hastanın çıkış izni beklediğini bildirdi.

DÜNYA 09.06.2026 17:25 Nida Yağmur Mercan 38 okuma Okuma Süresi: 3 dk
Gazze’de 17 binden fazla hasta tedavi için çıkış izni bekliyor
Paylaş:
N

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, yurt dışında tedavi edilmesi gereken 17 binden fazla Filistinli hastanın İsrail’in engellemeleri nedeniyle Gazze Şeridi’nden çıkış yapamadığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Mahir Şamiye, Gazze kentindeki Şifa Tıp Kompleksi’nde düzenlediği basın toplantısında, 20 Mayıs itibarıyla yurt dışında tedavi edilmesi gereken hastalara ilişkin 17 bin 757 sevk dosyasının bulunduğunu açıkladı.

Şamiye, Refah ve Kerem Ebu Salim sınır kapılarından şimdiye kadar yalnızca 3 bin 226 kişinin çıkış yapabildiğini, bunlardan sadece bin 204’ünün hasta, geri kalanların ise refakatçi olduğunu belirtti.

“CİDDİ BİR İNSANİ BOŞLUK OLUŞTU”

Tedavi bekleyen hasta sayısı ile Gazze’den ayrılabilenlerin sayısı arasındaki farkın “ciddi bir insani boşluk” oluşturduğunu söyleyen Şamiye, bu durumun hastaların acılarını artırdığını ve günlük ölüm vakalarının yükselmesine neden olduğunu ifade etti.

Şamiye, seyahat listelerine alınan hastaların tamamen tıbbi kriterlere göre belirlendiğini vurguladı. Uzman doktorlardan oluşan danışma kurulunun vakaları risk derecesi ve tedavi ihtiyacına göre değerlendirdiğini aktardı.

Hasta Hizmetleri Birimi’nin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile koordinasyon içinde hasta listelerinin hazırlanması ve takibini yürüttüğünü belirten Şamiye, tüm isimlerin ve işlemlerin çok aşamalı denetim ve inceleme süreçlerinden geçirildiğini kaydetti.

“İSRAİL TÜM KRİZLERİN ASIL SORUMLUSUDUR”

Yaşanan krizin asıl sorumlusunun İsrail olduğunu söyleyen Şamiye, uzun süren güvenlik incelemeleri ve sınır kapılarındaki geçiş günlerinin azaltılmasının, yurt dışına çıkabilen hasta sayısında ciddi düşüşe yol açtığını ifade etti.

Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır’a geçişlerin en iyi ihtimalle haftada üç günle sınırlı olduğunu belirten Şamiye, İsrail ile Gazze arasındaki Kerem Ebu Salim Kapısı üzerinden Mısır’a yönelik tıbbi tahliyeler için ise haftada yalnızca bir gün ayrıldığını söyledi.

Şamiye, bu uygulamaların Gazze’deki hastaların uzman sağlık hizmetlerine erişimini engellemeyi amaçlayan sistematik bir politika niteliği taşıdığını savundu.

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Gazze Sağlık Bakanlığı yetkilisi, 7 Ekim 2023 öncesinde uygulanan mekanizmalar doğrultusunda yurt dışı tedavi sisteminin yeniden işler hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Şamiye, Filistin büyükelçiliklerinin Gazze dışına çıkan hastaların durumlarını takip etmesi gerektiğini belirterek, Gazze’deki hastane ve sağlık tesislerinin yeniden inşa edilip donatılmasının da yurt dışına sevk edilen hasta sayısını azaltacağını ifade etti.

Uluslararası kuruluşlara ve insan hakları örgütlerine İsrail üzerinde baskı kurarak sınır kapılarının açılmasını sağlama çağrısında bulunan Şamiye, her geçen günün daha fazla can kaybına yol açtığını ve tedavi bekleyen binlerce hastanın hayatının risk altında olduğunu vurguladı.

GAZZE’DE SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNDE

Gazze’deki sağlık sektörü, İsrail saldırılarının yol açtığı yıkım nedeniyle ağır krizle karşı karşıya bulunuyor.

Hastaneler ve sağlık altyapısında meydana gelen büyük hasarın yanı sıra ilaç, yakıt ve tıbbi malzeme eksikliği, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğini zorlaştırıyor.

Yaklaşık 20 ay süren kapanmanın ardından Refah Sınır Kapısı, ABD arabuluculuğunda sağlanan ateşkes anlaşmasının ilk aşaması kapsamında 2 Şubat 2026’da kısmen yeniden açılmıştı.

Ancak kapı, şubat ayının sonlarında İsrail ile İran arasında yaşanan gerilim nedeniyle yeniden kapatılmış, mart ve nisan aylarında ise sınırlı ölçüde faaliyet göstermeye başlamıştı.

21 Mayıs 2026’dan bu yana yalnızca yaya geçişlerine izin verilen Refah Sınır Kapısı’ndan her gün sınırlı sayıda hasta, yaralı ve insani durumdaki kişinin geçişine müsaade edilirken, Gazze’de binlerce kişi halen seyahat izni bekliyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Avrupa’da sağlıkta bekleme krizi: En kötü ülkeler açıklandı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Avrupa’da sağlıkta bekleme krizi: En kötü ülkeler açıklandı
WhatsApp
İhbar Hattı