Bugun...

Prof. Altuğ: Sepsis’i hemen tespit edebiliyoruz

İsviçre’de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne’de (EPFL) adını taşıyan laboratuvarında çalışmalarını yürüten bilim insanı Prof. Hatice Altuğ, ekibiyle birlikte yaptığı çalışmada, sepsis hastalığının birkaç dakika içerisinde tanısının konulmasını sağlayan yeni bir teknoloji geliştirdi.
facebook-paylas
 Tarih: 10-02-2020 09:55:45  -   Güncelleme: 10-02-2020 09:57:45

Prof. Altuğ: Sepsis’i hemen tespit edebiliyoruz

 

Deneme aşamalarının başarıyla sonuçlandığını anlatan Prof. Altuğ, “Bu hastalığın erken teşhisi ile milyonlarca insanın da hayatı kurtulacak” dedi.

 

Prof. Hatice Altuğ ve ekibinin geliştirdiği teknoloji, vücudun enfeksiyona karşı gösterdiği kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda kendi doku ve organlarına zarar vermesiyle başlayan, bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilen ve erken tanı konulup tedavi edilmediğinde ölüme sebep olan sepsis hastalığının erken teşhisinde büyük önem taşıyor. 

 

Milliyet'ten Meltem Günay'ın haberine göre, Prof. Altuğ, “Bu hastalık bir anda oluşuyor ve çok hızlı müdahale gerekiyor. Bunun sepsis olduğunu anlamazsanız antibiyotik veremiyorsunuz ve veremediğiniz her saat başı ölüm oranı yüzde 10 artıyor. İki üç saat içinde hastanın yaşama şansı yüzde 50’lere düşüyor. Dakikalar bile önemli. Ama laboratuvar testleri 2-3 günde sonuçlanıyor ve hasta için çok önemli zaman kaybediliyor. Biz bunu önlemek için bir teknoloji geliştirdik. Ürettiğimiz teknoloji test sonuçlarına 2-3 dakikada ulaşılmasını sağlıyor. Küçük olduğu için her yere taşınabiliyor” dedi.

 

Şu anda çalışmanın test aşamalarını yaptıklarını dile getiren Prof. Altuğ, “Biz bu aleti geliştirdik ve bunu bir hastanede insanlardan alınan örnekler üzerinde test ettik. İlk aşamalardan başarıyla geçen bir prototip oluşturduk. Şu anda bir ürün haline henüz gelmedi ama doktorlardan ve yatırımcılardan büyük ilgi gördü. Özellikle doktorlar bu aletin hastayı kurtarmak için önemli olduğunu düşünüyorlar. Yakın bir zamanda da umarım bunu normal ürün olarak göreceğiz” diye konuştu. 

 

KANSER İÇİN ÇALIŞIYORLAR

 

Prof. Hatice Altuğ, laboratuvarında ışık ve nano teknolojiyi birleştirerek yeni nesil sağlık araçları geliştirdiklerini ve geleceğin teknolojisini yarattıklarını belirtti ve şunları söyledi: 

 

“Ünlü bilim kurgu dizisi Star Trek’tekine benzer aletler oluşturarak insanların sonuçlara daha kısa sürede ulaşmalarını sağlamayı istiyoruz. Yapacağımız küçük ve fonksiyonel cihazlarla bunun mümkün olacağını gördük. Amacım insan hayatının kalitesini artırmak. Kanserde kişiye özel teşhis için aletler geliştiriyoruz. Parkinson, alzheimer ve demans hastalıklarının erken teşhisi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

 

Prof. Hatice Altuğ, dünyanın optik alanında en büyük konferanslarından biri olan Sydney 2020 CLEO Pasific Rim Konferansı’nın açılış konuşmasını 2018 Nobel Fizik Ödülü sahibi Donna Strickland ile birlikte yapacak. Strickland, Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan üçüncü kadın olarak adını tarihe yazdırdı.

 

  Bu haber 1129 defa okunmuştur.
Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER SAĞLIK-YAŞAM Haberleri
  Hastaneler Tümünü Gör
Hastanelerimiz içerisinden lütfen kalitelileri puanlayarak bize destek olunuz.
  • Özel Gözde Adıyaman Hastanesi
    5.0
  • Özel Liv Hospital Ankara
    1.0
  • Özel Okmeydanı Hastanesi İstanbul
    N/A
  • Özel Ataşehir Hastanesi İstanbul
    N/A
  • Özel Adana Hastanesi
    N/A
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  HABER ARŞİVİ
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI