SON GELİŞMELER
Logo
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Dışişleri Bakanı Fidan'dan dünya gündemine yön verecek açıklamalar!

Haber görseli

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı bir canlı yayınında gündemi değerlendirerek Suriye, Gazze, Rusya-Ukrayna savaşı, Venezuela, İran ve Somaliland konularında dikkat çeken açıklamalar yaptı.

SDG’YE SERT ELEŞTİRİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’deki gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada SDG’nin PKK’nın uzantısı olduğunu vurguladı.

Fidan, “SDG, güçle ya da güç tehdidi olmadan diyalog yoluyla herhangi bir şey yapma şansı yok. Ya bir güç görecek ya da güç kullanma tehdidi görecek.” dedi.

YPG/SDG’nin Şam yönetimine karşı uzlaşmaz bir tavır sergilediğini belirten Fidan, “Bu ilişki sizi bir yere götürmez. Yapacağınız şey, bölgenin sahici insanlarıyla sahici çözümler içinde bulunmak.” ifadelerini kullandı.

Görsel

BÖLGESEL ÇÖZÜM VE İSRAİL ELEŞTİRİSİ

Fidan, “Şiddete başvurmadan gidilecek yol belli, olması gereken şey de belli. ABD ve Türkiye dahil bölgedeki aktörlerin ortaya koyacağı tercihler önemli. İsrail ise böl, parçala, yönet taktiğiyle kandan beslenen bir entite durumunda.” değerlendirmesinde bulundu. Kürtlerin geleceği için barışa dayalı çözümler gerektiğini vurguladı.

“100 YILLIK DERİN UYKUSUNDAN UYANDI”

Bölgedeki sorunların dış müdahalelerle farklı bir boyut kazandığını söyleyen Fidan, “İslam dünyası uyandı, çok şükür. 100 yıllık derin uykusundan bu coğrafya artık uyandı.” ifadelerini kullandı.

Görsel

GAZZE’DE İKİNCİ AŞAMA

Gazze’de ateşkesin ikinci aşamasına ilişkin Fidan, “Bu noktada koordinasyonu yapan bizle beraber ABD’nin açıklamasını bekliyoruz. Önümüzdeki günlerden itibaren bu deklarasyon yapılır.” dedi. Erdoğan’ın Filistinlilerin kış şartlarında barınma sorununa dikkat çektiğini aktaran Fidan, konteynerlerin çadırlardan daha etkili olacağını belirtti.

Türkiye’nin uluslararası istikrar gücünde yer alabileceğini söyleyen Fidan, “Cumhurbaşkanımızın iradesi şu yönde; Gazze barış planının hayata geçmesi için Türkiye üzerine ne düşüyorsa yapmaya hazırdır.” ifadelerini kullandı.

BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Suudi Arabistan, BAE ve Katar’ın ortak hareket ettiğinde büyük işler başarabileceğini belirten Fidan, “Artık bölgemiz dışarıdan kurtarıcı bekleme dönemini kapatmalı.” dedi. Suudi Arabistan ile BAE arasındaki gerilimin sonlanmasının önemine dikkat çekti.

RUSYA-UKRAYNA ATEŞKESİ

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin Fidan, “Çalışmalar neticesinde şu anda (ateşkese) hiç olmadığı kadar yakınız.” dedi. Donetsk’in kritik bir sorun olduğunu belirterek, yapılacak anlaşmanın Avrupa ile Rusya arasında barış anlaşması niteliği taşıyacağını söyledi. Karadeniz güvenliğinde Türkiye’nin ana sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

Görsel

VENEZUELA KRİZİ

ABD’nin Venezuela’ya yönelik operasyonlarını değerlendiren Fidan, “Amerika artık güç kullanmaya başlamıştı… maalesef o istenmeyen olayla sonuçlandı.” dedi.

Maduro’nun Türkiye’ye gelmek istediğine dair bir teklifin olmadığını da açıkladı.

İRAN VE İSRAİL

İran’daki gösterilerin dış müdahalelerle manipüle edildiğini söyleyen Fidan, Mossad’ın halkı ayaklanmaya çağırdığını hatırlattı.

“Ama İsrail’in beklediği bir sonun olmayacağını kesinlikle görüyorum.” diyen Fidan, İran halkının birleşme iradesine dikkat çekti. İsrail’in İran’a saldırı isteğinin bilindiğini belirterek, Türkiye’nin diplomatik çözümden yana olduğunu vurguladı.

SOMALİLAND UYARISI

İsrail’in Somaliland’i tanıma kararını eleştiren Fidan, “İsrail, bölgede kendisini yalnız hissettiğinde, Gazze’deki soykırımın ardından yeni bir planı yeniden devreye sokmaya başladı.” dedi. Türkiye’nin Somali’nin toprak bütünlüğünden yana olduğunu vurgulayan Fidan, “Diplomatik temaslarımızı büyük bir hızla kurduk… Başka herhangi bir ülkenin tanımaması konusunda ciddi bir çaba ortaya koyduk. Çok şükür o ilk gün beklenen ülkelerin hiçbiri tanımadı. İnşallah da tanımazlar.” ifadelerini kullandı.

Görsel

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ

Yeni yılda Türkiye-ABD ilişkilerinde somut ilerleme beklediklerini söyleyen Fidan, “CAATSA yaptırımları ve Halkbank davası dahil birçok başlıkta çözüm yönünde ilerleme sağlanıyor.” dedi. Ticarette olumlu seyir beklentisini dile getirdi. Trump dönemindeki politikaların Türkiye’nin bölgesel hedefleriyle örtüştüğünü belirtti.

TÜRKİYE’NİN DIŞ POLİTİKA VİZYONU

Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Türkiye’nin bölge ve insanlık için barış ve refahı öncelediğini belirterek, “Dış politikamızın temel pusulası barış, istikrar ve refahtır. Kendimiz için ne istiyorsak başkası için de onu istiyoruz.” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Kaynak: Haber Merkezi

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.