Tweet |
Ulusal Viroloji Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Gülay Korukluoğlu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve dünyadaki bazı merkezlerin koronavirüsle ilgili bazı spesifik testleri tasarlayarak yayımladığını ve bunların DSÖ literatüründe yer aldığını söyledi.
Korukluoğlu, "Biz de bu kaynakları izleyerek laboratuvarımızda halihazırda mevcut olan 'Pan Koronavirüs PCR' dediğimiz yöntemi kullanmak ile beraber acaba Covid-19'a yönelik gerçek zamanlı PCR testini uygulamaya sokabilir miyiz diye araştırdık ve bu konuyla ilgili merkezlerle temasa geçerek bu testte kullanılacak önemli bir bileşen olan primer probların siparişini verdik" dedi.
TEST YAKLAŞIK 90 DAKİKA SÜRÜYOR
Süreçle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Korukluoğlu, şunları söyledi:
"Daha sonra yine yerli üretim bir enzim ile beraber bu primerler geldikten sonra yerli kaynaklarımız kullanılarak gerçek zamanlı bir kitin optimizasyon çalışmalarını yaptık. İlk optimizasyon çalışmalarında kullanılmak üzere yine laboratuvarımız tarafından uluslararası merkezlerden pozitif kontroller de talep edildi ve böylece yeni tanımlanacak olan bir ajanın ülkemizde tanı kapasitesini oluşturmaya yönelik adımları attık.
İlk sonuçlar da çok yüz güldürücüydü. Süreç içerisinde artık daha öncesinden kullandığımız testten sonra bu yerli üretim kitin geliştirilerek laboratuvarımızda rutin uygulamaya koyduk. Şu anda bu geliştirmiş olduğumuz kitte şüpheli gönderilen olası vaka tanımına uygun örneklerin analizi yapılmakta. Örnek geldikten sonra örneğin bir hazırlanma süreci vardır. Daha sonra PCR dediğimiz moleküler testin kendisi yaklaşık 90 dakika sürmekte."
SONUÇLARIN HEPSİ NEGATİF'
Doç. Dr. Korukluoğlu ayrıca Çin'in Vuhan kentinden Ankara'ya getirildikten sonra 14 gün karantinaya alınan ve geçtiğimiz günlerde tahliye edilen 61 kişiyle ilgili son örneklerin dün geldiğini ve hepsinin negatif sonuçlandığını söyledi.