Tweet |
Vakaların yüzde 50 oranında azaldığının görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Yalçın, “Kış mevsimi solunum sistemi hastalıklarının normalde yüksek oranda gözlendiği bir mevsim. Hijyen kurallarına uymak, maske kullanmak ve sosyal mesafeye dikkat etmek gibi hususların etkinliğiyle birlikte vakalarımızın hızla düştüğünü gördük” dedi.
Aşılama çalışmalarının artmasının sevindirici olduğunu belirten Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, “Öncelikle daha riskli bir grup olan sağlık çalışanları hem hasta oranları hem de ölüm oranları yüksek bir gruba sahip, dolayısıyla sağlık çalışanlarının aşılanmaları gerçekleşti. Bu süreç, hastanemizde de hızlı bir şekilde tamamlandı. İkinci aşılamanın yapılması için bir ay sonraki süreci bekliyoruz. Aşılar oldukça güvenilir. Faz 3 aşamasını tamamladılar ve kısa vadede gelişen yan etkileri var. Aşının yapıldığı yerde şişlik, kızarıklık, baş ağrısı gibi yakınmalar olabiliyor. Halsizlik ve iştahsızlık da olabiliyor. Uzun vadeli etkinlikleri için şu an için bir şey söylemek zor. Ama aşılar güvenilir. Bu aşı teknikleri yıllardır kullanılıyordu. Bize yapılan aşılar inaktif aşılardır. Hepatit aşıları ya da grip aşısı inaktif aşılardır. Birkaç az yan etkisi görülmüş olsa da güvenle yapılabilecek aşılardır” diye konuştu.
Aşıyla birlikte hijyen kurallarına uyulması, maske kullanımı ve fiziki mesafeye dikkat edilmesinin önem arz ettiğini ifade eden Prof. Dr. Yalçın, “Bu arada beslenmeye dikkat etmek, düzenli uykumuzu almamız gerekiyor. Özellikle belli gruplarda yetersiz uykunun bağışıklık sistemi yeterince desteklemediği için sıkıntı yaşandığını görmekteyiz” dedi. (Sözcü)